Vaak gestelde vragen

Hoe goed moet de tuin afgesloten worden om Indische loopeenden te houden?
De tuin moet best afgesloten zijn. De omheining hoeft niet heel hoog te zijn gezien de eenden normaal niet vliegen. Ze vliegen alleen per ongeluk als ze opgejaagd worden en dan meestal minder dan 1 meter hoog. De eenden willen wel in groep blijven, dus als er eentje per ongeluk ontsnapt, zullen ze op elkaar roepen (kwekken) en de verloren eend komt vanzelf weer naar de groep toe.
Kan je één eend houden, of leven zij liefst met twee?
Ze zijn niet graag alleen. Je koopt er best minstens twee (2 mannetjes, mannetje + vrouwtje, of 2 vrouwtjes).
Kan je meerdere woerden (mannetjes) bij elkaar zetten?
Als je zowel woerden als vrouwtjes houdt, moet je ervoor zorgen dat de verhouding tussen aantal mannelijke en vrouwelijke dieren leefbaar is, zodat de vrouwtjes niet te veel afzien. De richtlijn is hierbij twee vrouwtjes per woerd. We willen graag opmerken dat het ook perfect mogelijk is om meerdere woerden samen te zetten, zonder vrouwtjeseenden. Het grote voordeel van een groepje woerden te houden, is dat ze amper geluid produceren: woerden maken bijna geen geluid in vergelijking met vrouwtjeseenden. Je kan dus perfect een paar woerden houden in een stadstuintje.
Moeten de eenden worden bijgevoederd?
Wij geven onze eenden elke dag wat kippenvoer (graanmengeling met gebroken maïs). Afhankelijk van het seizoen vinden de eenden meer of minder voedsel in de tuin. Gedurende de lente en zomer vinden ze doorgaans voldoende eten, en eten ze niet veel van het kippenvoer. Tijdens de winter moeten ze zeker worden bijgevoederd.
Hebben de eenden een vijver nodig?
Ze hebben in principe geen vijver nodig, maar wel voldoende water, bijvoorbeeld in een paar drinkbakjes verspreid over de tuin. De eenden zijn er immers verzot op om hun bek regelmatig te spoelen, en ze moeten in staat zijn hun kop volledig in het water te steken, want zo spoelen ze hun ogen. Een vijver vinden ze wel erg leuk om in te zwemmen of van te drinken.
Doen de eenden schade aan moestuinplantjes?
Normaal gezien eten ze geen planten. Als je sla vol slakken zit, kunnen er wel gaten in je sla komen als de slakken worden opgegeten. Het is ook aangeraden jonge zaailingen te beschermen omdat de eenden met hun platpoten anders het hele perceel wel eens kunnen plattrappen.
Hebben de eenden een hok nodig?
De eenden hebben geen hok nodig, tenzij u in een gebied woont waar veel roofdieren zitten. In dat geval is een nachthok, dat ’s nachts wordt afgesloten, aan te raden. Één enkele marter of vos is immers genoeg om je eenden af te maken. Vermits de eenden niet vliegen, kunnen zich anders alleen onder de struiken verstoppen. Wij sluiten onze eenden elke avond op, om ze voor vossen en marters te behoeden. Vaak merken we dat kopers van eenden uit uitgebroede eieren denken dat er bij hen thuis geen (of amper) vossen of marters leven, maar achteraf tot de vaststelling komen dat hun tuin toch niet veilig was en al hun eenden gepakt werden. Vraag altijd eens rond bij buren of hun kippenhok al bezoek gehad heeft van vossen of marters (afgeknabbelde kabels in auto’s zijn ook een indicatie). Onthoud ook dat het territorium van marters vrij groot kan zijn (80-700 hectare).
Komen ze overeen met kippen en kunnen ze samen met kippen in de kippenren leven?
Normaal gezien wel. Bij ons zitten ze apart, maar bij iemand die er bij ons gekocht heeft, zitten ze samen met de kippen en toen de kip had gebroed was er ook een eendje bij. De eend had haar ei gewoon bij de kippeneieren gelegd en de kip had ze allemaal uitgebroed.
Kan het kwaad indien er katten in de buurt rondlopen?
Meestal blijven ze uit elkaars buurt, en levert dit geen problemen. De woerd zal wel zijn gebied proberen te bewaken, en zal duiven, eksters en zelfs kraaien verjagen.
De eenden zijn behoorlijk stressgevoelig. Kun je ze wel makkelijk vervoeren met auto of trein?
De eenden vinden het in ieder geval niet fijn als ze getransporteerd moeten worden, maar als je ze wat rust gunt na het transport, is er normaal gezien geen probleem. Ik zou aanraden om ze in een donkere doos te vervoeren, dan zullen ze minder in paniek zijn. De eerste dagen dat de eenden op een nieuwe locatie zijn, kan het zijn dat ze zich wat wegstoppen. Dat hangt echter van het dier af: we merken dat als eenden samen met kippen opgroeien, ze veel minder in paniek zijn.
Waar kan ik aan zulke eenden geraken?
Kijk eens op deze pagina of op sites zoals 2dehands.