Indische loopeenden

Indische loopeenden zijn een erg speciale soort eenden. Wanneer ze in Europa geimporteerd werden, trokken ze aandacht door hun slanke rechtoplopende vorm, en hun reputatie als goede leggers. Ze komen oorspronkelijk uit Indonesië, zoals de naam al aangeeft, maar worden ook wel ‘pinguïneenden’ of ‘fleseenden’ genoemd.

Het bijzondere aan deze eenden is dat ze vrijwel niet vliegen, maar liever lopend hun weg banen. Het werkwoord ’lopen’ is hier goed gekozen, want door hun specifieke lichaamsbouw waggelen ze niet zoals gewone eenden. Indische loopeenden voeden zich hoofdzakelijk met insecten en weekdieren, zoals wormen, mieren, vliegen, muggen en slakken. In planten zijn ze minder geïnteresseerd, waardoor ze gemakkelijk in een tuin te houden zijn. Het zijn dan ook excellente slakkenbestrijders.

Meer informatie over de geschiedenis van deze eenden, kan je vinden op de website van de Indian Runner Duck Association.

Eenden kopen

Momenteel zijn er geen loopeenden meer beschikbaar.

Onze eenden

Onze Indische Loopeenden verdienen natuurlijk ook een pagina - hoe kan het anders. Er woedde in onze tuin en vooral in onze moestuin een ware slakkenplaag. Via Seizoenen van Velt kwamen we op het idee een koppel slakkenjagers in te zetten. We moesten nog enkele maanden wachten, totdat we eens op tijd informeerden of er eenden te koop waren. In de lente van 2006 beleefde Fons Verstrepen een van zijn topdagen.

Vaak gestelde vragen

Hoe goed moet de tuin afgesloten worden om Indische loopeenden te houden? De tuin moet best afgesloten zijn. De omheining hoeft niet heel hoog te zijn gezien de eenden normaal niet vliegen. Ze vliegen alleen per ongeluk als ze opgejaagd worden en dan meestal minder dan 1 meter hoog. De eenden willen wel in groep blijven, dus als er eentje per ongeluk ontsnapt, zullen ze op elkaar roepen (kwekken) en de verloren eend komt vanzelf weer naar de groep toe.