Welkom

Welkom op de knopenwebsite van Griet Van Ranst.

Op deze website kan u ontdekken hoe ik ertoe kwam om dit onbekend verzamelobject te kiezen. Graag maak u een beetje wegwijs welke soort knopen het verzamelen waard zijn, want dat het niet over witte hemd-knoopjes gaat, hebt u wellicht al begrepen.

Om mijn verzameling uit te breiden, ben ik voortdurend op zoek naar achttiende-eeuwse knopen en kunstenaarsknopen uit de haute couture, tegen een eerlijke prijs.

Als actief lid van de Franse knopenverzamelaarvereniging Fibule en van de Nederlandse knopenverzamelaarclub tracht ik samen met andere knopenliefhebbers mijn kennis uit te breiden. In 2013 heb ik me aangesloten bij de Amerikaanse N.B.S en in 2016 sloot ik me aan bij de British Button Society.

In het augustusnummer 172 van HZG, Handwerken zonder grenzen, p 52-55, verscheen een artikel over mijn passie.

Fibule en de Dutch Antique Button Society organiseerden samen een eerste succesvolle knopenbeurs in België op 29 mei 2016 in zaal ‘De Kring’, J. Pierrestraat 60, 3010 Leuven. Een tweede beurs ging door op 1 juli 2018, zelfde plaats, en alle goede dingen bestaan uit drie: op 1 oktober 2022 vindt de derde beurs plaats.

In 2019 mocht ik het topstuk van mijn collectie tentoonstellen in M-Leuven, in het kader van een verzamelaar stelt voor. Van 17 januari tot begin juni kon u daar de 10-delige serie van miniaturen van vrouwen aan het Franse hof in 1787 , geschilderd door Marie-Gabrielle Capet, bewonderen. Tezelfdertijd kon u in de Residentie Ruelenspark, bij de Naamsepoort de tentoonstelling ‘Knopen van Sprookjes, Sprookjes van Knopen’ bezoeken.

Griet

Knopenbeurs Leuven

Op 1 oktober 2022 zal in zaal de Kring, J. Pierrestraat 60 in BE 3010 Leuven (Kessel-Lo), de derde Belgische knopenbeurs plaatsvinden. Deze beurs wordt gezamenlijk georganiseerd door mij, ‘Fibule’ de Franse vereniging van knopenverzamelaars, en de ‘Dutch Antique Button Society’, een groep van Nederlandse knopenverzamelaars. Leden van deze beide verenigingen bieden hun dubbele knopen aan voor verkoop of ruilen. U kan er ook terecht met al uw vragen i.v.m. knopen, waardebepalingen, materialen, ouderdom, …